Nowość
Stale się rozwijamy i ciągle powiększamy naszą ofertę naturalnych produktów. Tak jak inne nasze wyroby również nowość w naszej ofercie będzie zrobiona z naturalnych składników pochodzących wprost z naszej Bacówki na Bukowinie. Zachęcamy do obserwowania naszego profilu na facebook’u, gdzie najszybciej dowiedzą się Państwo o nowym produkcie!
Żętyca
Jest to, podobnie jak serwatka z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek – z nich właśnie powstaje bundz. Pita jest przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka lub maślanka).
Bryndza owcza
Miękki, podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Konsystencja pasty, delikatnie grudkowata. Bundz pod wpływem charakterystycznych szczepów bakterii z grupy Lactobacillus dojrzewa poprzez kilka dni aż do powstania na przekroju malutkich dziur. Następnie jest rozdrabniany, solony i mielony. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem, który został wpisany w rejestr chronionych nazw pochodzenia.
Oscypki i sery owcze
To ręcznie wyrabiane sery w naszej Bacówce produkowane w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Wytwarzane na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające popularne gołki, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!
Bundz owczy
Bundz owczy tzw. polska mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa.
Ser owczy bukowy
Ser bukowy to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Jego nazwa pochodzi od gatunku drewna jakim jest wędzony (drewno bukowe). Wytwarzany na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Ser bukowy w smaku jest podobny do tradycyjnego oscypka, jednak o jego unikalności świadcz zioła (czarnuszka, czosnek niedźwiedzi lub suszone pomidory)!
Żurawina
Odkryj wyjątkowy smak naszej żurawiny! Najbardziej znana żurawina błotna (Oxycoccus palustris) Jagody o średnicy do 10 milimetrów, bogate w witaminy i kwasy organiczne. Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C. Jest również ona bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem. Szczególnie jednak zaleca się ją we wszystkich zakażeniach układu moczowego.
MASŁO OWCZE
Masło produkujemy ręcznie w tradycyjnej drewnianej “maśnicy”. Poprzez zbijanie świeżo zbieranej owczej śmietany powstaje wyjątkowo kremowe i delikatne masło.
ROLADA PASTERSKA
Rolada pasterska to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach! Wytwarzany na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające roladkę z prążkowaną strukturą nadaną przez siatkę, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!
BUNDZ WĘDZONY
Bundz wędzony to góralski ser wytwarzany z mleka owczego. Powstaje na bazie tradycyjnego bundzu owczego z ziołami. Po kilku dniach dojrzewania jest zanurzany w solance w celu nabrania lekko słonego smaku. Po osuszeniu wędzimy go NATURALNIE w naszej wędzarni dymem bukowo – olchowym!
Tradycja wyrobów
Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.