Nowość

Stale się rozwijamy i ciągle powiększamy naszą ofertę naturalnych produktów. Tak jak inne nasze wyroby również nowość w naszej ofercie będzie zrobiona z naturalnych składników pochodzących wprost z naszej Bacówki na Bukowinie. Zachęcamy do obserwowania naszego profilu na facebook’u, gdzie najszybciej dowiedzą się Państwo o nowym produkcie!

Szczegóły
Naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną

Żentyca

Jest to, podobnie jak serwatka z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek – z nich właśnie powstaje bundz. Pita jest przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka lub maślanka).

Szczegóły
Naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną
Bryndza owcze - naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną

Bryndza owcza

Miękki, podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Konsystencja pasty, delikatnie grudkowata. Bundz pod wpływem charakterystycznych szczepów bakterii z grupy Lactobacillus dojrzewa poprzez kilka dni aż do powstania na przekroju malutkich dziur. Następnie jest rozdrabniany, solony i mielony. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem, który został wpisany w rejestr chronionych nazw pochodzenia.

Szczegóły
Naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną

Oscypki i sery owcze

To ręcznie wyrabiane sery w naszej Bacówce produkowane w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Wytwarzane na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające popularne gołki, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!

Szczegóły
Naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną
Naturalne produkty z Bacówki nad Bukowiną

Bundz owczy

Bundz owczy tzw. polska mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa.

Szczegóły

Tradycja wyrobów

Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.

1
Gwarancja samodzielnego wytwarzania produktów
2
Wysokiej jakości warunki bytowe dla owiec.
3
Nie dodajemy dodatków chemicznych do naszych wyrobów.
4
Praca przy wyrobie serów jest naszą pasją