Bundz owczy

Bundz owczy tzw. Polska Mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później  przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa. 

Jak powstaje:
Jest to pierwszy produkt z mleka owczego i stanowi bazę pod inne sery takie jak bryndza, oscypki, serki owcze. Zaraz po udoju, jeszcze do ciepłego mleka, dodajemy naturalny enzym – podpuszczkę, która ścina ser. Po pojawieniu się skrzepu rozbija się go drewnianą łyżką. Następnie ser zbiera się rękami, formuje grudę i odstawia na 8 godzin by ociekła z niego serwatka.

Najlepiej smakuje:

  • jako przekąska na desce serów
  • pokrojony w plastry z solą, pieprzem, pesto i pomidorami
  • na kanapce ze szczypiorkiem
  • panierowany, smażony na patelni

W naszej ofercie BUNDZ OWCZY:

  • naturalny bez dodatków
  • z czarnuszką
  • z suszonymi pomidorami
  • włoski z bazylią, oregano
  • z czosnkiem niedźwiedzim
  • wędzony naturalny bez dodatków
  • wędzony z dodatkami

Sprzedaż

Nasze oscypki, sery, bryndzę i inne tradycyjne wyroby mogą Państwo dostać bezpośrednio w naszej Bacówce na Bukowinie – Żabnica, ul. Bukowina 5. Serdecznie zapraszamy!

Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszych wyrobów i do odwiedzenia naszego stacjonarnego sklepu w Centrum Handlowym Huta “Swojskie Smaki” w Węgierskiej Górce przy ul. Wyspiańskiego 8.  Sprzedajemy tam nasze produkty, w dni handlowe w godz. 8:00 – 19:00. Nr telefonu do sklepu: 668 562 176

Możliwość pakowania hermetycznego! Do zobaczenia 😉

Dlaczego nasze sery są takie dobre?

  • Produkowane tylko i wyłącznie z mleka owczego
  • Produkowane bez jakichkolwiek współczesnych ulepszaczy
  • Zawsze świeże
  • Nie używamy sztucznych nawozów do nawożenia pastwisk
  • W sezonie zimowym owce jedzą tylko siano z naszych pastwisk oraz owies
  • Wszystkie produkty- sery wyrabiamy starymi tradycyjnymi metodami w naszej Bacówce
  • Nie prowadzimy produkcji masowej – ilość mleka i serów jest ograniczona
  • Do wędzenia używamy tylko naturalnego dymu z drzewa bukowego
  • Nasze owce w sezonie letnim wypasamy od lat na zielonych czystych pastwiskach- halach w gminie Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim
  • Nasze łąki, na których wypasamy owce są położone w 100% na terenach Natura 2000 Beskidu Żywieckiego, co potwierdza najlepszą jakość zjadanych traw oraz ziół, które dają niepowtarzalny smak mleka a co za tym idzie produktów

Tradycja wyrobów

Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.

1
Gwarancja samodzielnego wytwarzania produktów
2
Wysokiej jakości warunki bytowe dla owiec.
3
Nie dodajemy dodatków chemicznych do naszych wyrobów.
4
Praca przy wyrobie serów jest naszą pasją