Żentyca

Informujemy, że produkcja serów w sezonie 2019/2020 została zakończona. Zimą nasze owieczki wyczekują na potomstwo w związku z czym do naszej bacówki zapraszamy w kolejnym sezonie. Otwarcia można spodziewać się w maju 2020r. kiedy pogoda pozwoli na wypasanie owiec na pastwiskach. Do zobaczenia już niebawem 😉

Żentyca jest to, podobnie jak serwatka z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek – z nich właśnie powstaje bundz. Pita jest przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka lub maślanka).

Sprzedaż

Nasze oscypki, sery, bryndzę i inne tradycyjne wyroby mogą Państwo dostać bezpośrednio w naszej Bacówce na Bukowinie – Żabnica, ul. Bukowina 5. Serdecznie zapraszamy!

Zapraszamy również do zapoznania się z ofertą naszych wyrobów i do odwiedzenia naszego stacjonarnego sklepu w Centrum Handlowym Huta “Swojskie Smaki” w Węgierskiej Górce przy ul. Wyspiańskiego 8.  Sprzedajemy tam nasze produkty, w dni handlowe w godz. 8:00 – 19:00. Nr telefonu do sklepu: 668 562 176

Możliwość pakowania hermetycznego! Do zobaczenia 😉

Dlaczego nasze sery są takie dobre?

  • Produkowane tylko i wyłącznie z mleka owczego
  • Produkowane bez jakichkolwiek współczesnych ulepszaczy
  • Zawsze świeże
  • Nie używamy sztucznych nawozów do nawożenia pastwisk
  • W sezonie zimowym owce jedzą tylko siano z naszych pastwisk oraz owies
  • Wszystkie produkty- sery wyrabiamy starymi tradycyjnymi metodami w naszej Bacówce
  • Nie prowadzimy produkcji masowej – ilość mleka i serów jest ograniczona
  • Do wędzenia używamy tylko naturalnego dymu z drzewa bukowego
  • Nasze owce w sezonie letnim wypasamy od lat na zielonych czystych pastwiskach- halach w gminie Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim
  • Nasze łąki, na których wypasamy owce są położone w 100% na terenach Natura 2000 Beskidu Żywieckiego, co potwierdza najlepszą jakość zjadanych traw oraz ziół, które dają niepowtarzalny smak mleka a co za tym idzie produktów

Tradycja wyrobów

Przy produkcji sera, robimy wszystko aby osiągnąć jak najwyższe walory smakowe i zdrowotne jakie można uzyskać dzięki naturalnym składnikom. W procesie wytwarzania naszych serów, oscypków i innych produktów, pomijamy wszystkie chemiczne dodatki, które rzekomo miałyby poprawić smak i uczynić wyroby trwalszymi. Wierzymy jednak, że najwyższą jakość i smak można uzyskać jedynie w naturalnym procesie hodowli i wyrobu, a wszelkie „poprawiacze” tylko w tym przeszkadzają. W naszej działalności zwracamy baczną uwagę na wymogi formalne i robimy wszystko, aby nasze wyroby były zdrowe i smakowały każdemu.

1
Gwarancja samodzielnego wytwarzania produktów
2
Wysokiej jakości warunki bytowe dla owiec.
3
Nie dodajemy dodatków chemicznych do naszych wyrobów.
4
Praca przy wyrobie serów jest naszą pasją